Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

PAMETNOM DOSTA

 

PAMETNOM DOSTA

 

Najveća zvezda Marvelovog univerzuma, ona bez koje većina ostalih nikad i ne bi zasvetlela, ugasila se, pošto je sijala punih devet i po decenija, gotovo ceo jedan vek – vek superheroja.

 

Sten Li, to upečatljivo lice s naočarima i sedim brkovima koje smo poslednjih godina navikli da gledamo u simpatičnim epizodicama u Marvelovim filmskim blokbasterima, rodio se 28. decembra 1922. kao Stenli Martin Liber i već krajem tridesetih ušao je u svet stripova, iz kog nikad potom nije izašao i čije je granice u tim pionirskim danima i sam određivao i krojio. Još kao dete je voleo da čita i da gleda filmove, naročito avanturističke, a kako mu je porodica bila siromašna, rano je počeo da obavlja razne poslove, pa se, konačno, uz pomoć svog ujaka, zaposlio u Tajmli komiksu, koji će kasnije postati Marvel. Isprva je obavljao prozaične poslove – dopunjavao je mastilo crtačima, bio potrčko, brisao otiske olovke ispod tuša, a dečačka želja da se oproba u pisanju ostvarila mu se 1941. godine, kada je za treću epizodu Kapetana Amerike uradio tekstualne filere pod pseudonimom Sten Li. Kako je bio veoma ambiciozan i harizmatičan, ubrzo je napredovao i stvorio svog prvog superheroja, Uništitelja (Destroyer), za kojim su usledila i ostala njegova stripska čeda, koja je stvorio sam ili u saradnji sa sjajnim crtačima iz zlatnog i srebrnog doba superheroja (Džek Kirbi, Stiv Ditko...), a među njima su ni manje ni više nego Spajdermen, Hulk, Doktor Strejndž, Fantastična četvorka, Ajron Men, Derdevil, Tor i mnogi drugi. S nepunih devetnaest godina postao je pomoćnik urednika, a kasnije je radio i kao producent i izdavač – jedno vreme je bio glavni i odgovorni urednik i predsedavajući Marvel komiksa.

 

Sten Li je doneo revoluciju u superherojski žanr, osmislivši likove i koncepte koji su bili progresivni u vremenu u kom je stvarao, ali i dovoljno snažni da opstanu do današnjih dana, kada su junaci koje je iznedrio izašli iz okvira stripskog žanra i preselili se na veliko platno i, ako ćemo pravo, u svakodnevne živote svih nas, postavši deo opšte kulture. Sten Li je tvrdio da tih davnih pedesetih i šezdesetih, dok je stvarao buduću istoriju stripa, nije smatrao da radi nešto značajno i vredno, ali da je vreme pokazalo kako zabavu ipak ne treba olako odbacivati. I bio je u pravu: danas gotovo da ne postoji klinac koji ne zna ko je Spajdermen, a teško je naći i klinca koji ne želi da bude baš kao taj prijateljski nastrojeni mrežoglavac iz komšiluka.

 

Trenutak je da najsjajnijoj zvezdi Marvela zahvalimo na svetlosti koju nam je podarila.

 

Excelsior!

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START JE U TOKU

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2013. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.com

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: internet_prodaja@carobnaknjiga.com

Na početak